De eeuwenoude tradities bij een begrafenis en hoe we hier van af kunnen stappen

Net als het leven, is de dood een onvermijdelijk onderdeel van onze levenscyclus. Dit betekent dat we op een bepaald moment geconfronteerd worden met het grootste verlies dat we ooit kunnen hebben: dat van een geliefde. Er is niets erger dan een persoon die we liefhebben en koesteren om te sterven en op de een of andere manier moeten we er allemaal mee leren leven.

Helaas is een van de meer alledaagse aspecten van rouw en het omgaan met het verlies van een overledene het regelen van de begrafenis. We kunnen het zelf doen of als we niet in staat zijn om, door te veel verdriet en stress, meestal een ander familielid of vriend voor ons te zorgen. Maar wie het ook doet, het maken van begrafenisregelingen moet worden aangepakt.

Begrafenissen maken deel uit van de overlijdensceremonie en hoewel het in verschillende culturen anders kan zijn, bestaat het overal. Mensen moeten een manier hebben om te rouwen, om de overledene te treuren, om afscheid te nemen.

Er zijn eigenlijk altijd wel gemeenschappelijke factoren bij een begrafenis

Hoewel er altijd gemeenschappelijke aspecten zijn aan alle begrafenissen, is elke begrafenis anders. Mensen zullen de dienst personaliseren en er hun eigen unieke persoonlijke tintje aan geven. Afhankelijk van de achtergrond van elke familie kunnen begrafenissen beginnen met een wake of een bezichtiging. Sommigen zijn open kist bezichtigingen, weer anderen geven de voorkeur aan gesloten kisten en hebben in plaats daarvan foto’s van de overledene naast de kist.

De uitvaart is erg eigenlijk altijd

Er is altijd een uitvaart die wordt gehouden in de begrafenisonderneming of -huis, in een kerk, een synagoge of zelfs in het familiehuis van de overledene. Dit kan verder gepersonaliseerd worden door het voorlezen van gedichtbijdragen of uittreksels uit de literatuur waar de overledene van hield.

Als de dienst voorbij is, volgt meestal de begrafenis. Er zijn verschillende mogelijkheden om te bepalen welke familiepercelen en mausolea worden gebruikt, en soms heeft cremeren de voorkeur, vooral als het een wens van de overledene was. In dit geval wordt de as verstrooid op een plaats die zeer bijzonder was voor de overledenen.

De begrafenis is om het rouwen gemakkelijker te maken voor de nabestaanden

Hoewel we zeggen dat begrafenissen voor de doden zijn, zijn ze eigenlijk voor de rest van ons, die hier nog steeds zijn en rouwen. Zij helpen ons met het verwerken van ons verdriet en geven ons troost. Begrafenissen hoeven niet duur te zijn en je hoeft je niet schuldig te voelen als de begrafenis vrij eenvoudig en duidelijk georganiseerd is.

Die dagen van dure begrafenissen zijn voorbij. Tegenwoordig geven mensen de voorkeur aan eenvoudige en eerlijke begrafenissen die ons raken bij onze kern; begrafenissen die ons allemaal in staat stellen om gevoelens uit te drukken, ongeremd door de ouderwetse tradities en normen. Het breken van de traditionele begrafenissen en het maken van wat ons hart dicteert is een zeer valide manier om met ons verdriet om te gaan deze dagen.