Kom alles te weten over zonne-energie

Zonne-energie is een groene energiebron, omdat ze niet schadelijk is voor het milieu en hernieuwbaar is. We maken al jaren gebruik van de voordelen van deze energie, omdat huizen en gebouwen zo zijn ontworpen dat ze de voordelen van de zonnestralen kunnen benutten. Dit wordt passief gebruik van zonne-energie genoemd.

Er zijn natuurlijk een aantal actieve toepassingen van deze energie die we veel breder zouden moeten gebruiken, vooral omdat het de meest overvloedige bron is die we hebben. Energie vergelijken voor groene energie is voortaan beschikbaar.

Zonnepanelen zijn de toekomst

De twee meest actieve toepassingen van zonne-energie die in opkomst zijn, zijn zonnepanelen om elektriciteit op te wekken en zonnepanelen om water te verwarmen. Het zonnepaneel om elektriciteit op te wekken gebruikt fotovolta├»sche cellen om energie van de zon om te zetten in gelijkstroom (DC) elektriciteit. Vervolgens wordt een omvormer gebruikt om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom (AC). De accu’s worden samen met een regelaar opgeslagen om te voorkomen dat de accu’s overladen of onderbelast worden.

Er zijn twee verschillende manieren

Zonnepanelen voor het verwarmen van water zijn er in twee vormen, namelijk afvoerbuizen en vlakke plaatcollectoren. Deze panelen gebruiken de zonnestralen om het water te verwarmen dat in uw warmwaterboiler is opgeslagen. Dit betekent dat u gedurende de hele zomermaanden warm water kunt hebben zonder uw boiler te gebruiken, zolang de zon maar schijnt. Als het saai is, kunt u de dompelverwarming in uw cilinder gebruiken. Het is mogelijk om zo tot een derde te besparen op uw elektriciteitsrekening en dat betekent dat er minder vervuiling zal zijn.

Veel eenvoudige toepassingen van zonne-energie zijn er al jaren, zoals rekenmachines, licht voor onze tuinen, het opladen van de accu’s en zelfs experimentele auto’s worden aangedreven door de zonnestralen. Er zijn satellieten de ruimte ingestuurd die worden aangedreven door zonnepanelen. Maar ondanks de groeiende bezorgdheid over de vervuiling van het milieu over de hele wereld, hebben de regeringen in de meeste gevallen traag gereageerd.

Windmolens worden ook vaak gebruikt

Sommige Scandinavische landen in Europa maken al jaren gebruik van windturbines, maar het is pas in de afgelopen maanden dat het Verenigd Koninkrijk, met 40 procent van de Europese windkracht, vergunningen heeft afgegeven voor grootschalige offshore windparken. Zonneprojecten in landen als Spanje, Frankrijk, Japan, Duitsland, Japan en Zuid-Korea zijn nu in een vergevorderd stadium.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben de groene bron van zonne-energie maar langzaam overgenomen. Er zijn subsidies beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen, maar wanneer men bedenkt dat in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld ongeveer 25 procent van de vervuiling afkomstig is van huizen.

Nog veel ruimte voor verbeteringen en innovaties

Er kan nog veel worden gedaan. Regeringen zouden het wijdverbreide gebruik van groene energie en met name zonne-energie door huiseigenaren moeten aanmoedigen. De prijzen van installaties zijn nog steeds vrij hoog, maar nu kan in ieder geval iedereen thuis zijn eigen zonnepanelen bouwen. Niet alleen zullen ze op die manier hun koolstofvoetafdruk verkleinen, maar ook geld besparen.

De energierekeningen zouden weer stijgen en met een besparing tot 80 procent bij het gebruik van zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit en tot een derde bij het gebruik van zonnepanelen voor het verwarmen van water, is dit iets waar we allemaal rekening mee moeten houden.